I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, 15 April 2011

usik -usik..

as salam .. wokey lama dah x update blog nii sebab lama dah x balik kampung..huhu...
kali nii kita wat entry nk usik-usik cikit... lbih kurang macam senda pagi laa..
tapi dalam kita gurau-gurau nii.. banyak juga pedngajaran yang boleh digunakan dalam kehidupan...
   soggui (bagus)....


 ckg sobri (PK KOKO) always says that cocurikulum is really important to all students... that why malaysia had organise 1M1S...
each student has their own target.. right??  choose your way okay....



hahak... fenomena ini ada tak di sekolah anda??? esh2 kalau ada cuba hindarkannya okey...
ni budak-budak dalam pic nii compem x belajar gi syariah tajuk *salam*...


"buli".... wah bahaya nii.. huhu kat smkay pun ada juga pasang kamera x dak wayar nii,,, @ lebih dikenali sebagai CCTV....  tapi bukanlah sebab kes buli tapi lebih kepada prosudur keselamatan sekolah...
        "SMKAY SIFAR BULI OK"



watashiwa peko-pekodes...(saya lapar)...
bawa bekal ke sekolah memang baik sebab kebersihan lebih terjamin dan lebih sedap...
tapi macam mana kita nak bawa klau duk kat asrama kn??? apalagi... serang saja kantin pak su,, kbersihan insyaalah terjamin ngan sedap ooo.... t'baek punyalahh...


heem btulkah orang syarikat nazura enterprise rasa macam nii bila time kita balik kampung???
oohh tidak.... asrama maintain segak saja....



ni lagi x mungkin terjadi,....

gerr... ni pasal laa cikgu rampas sapa-sapa yang yang bawa novel ke asrama....kasihan..



ni wat special untuk budak form 5....


okay dah habis...
arigato gozaimas...

doa time nak exam..



Khas untuk pelajar  yang akan ambil exam. Amalkanlah doa ini supaya dipermudahkan oleh Allah semasa menjawab exam nanti. buat yang terbaik untuk mid-year ni..

- Doa memulakan ulangkaji

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ، إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ.

Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu, hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.”

- Doa selepas mengulangkaji

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ.

Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu.”Doa Pada Hari PeperiksaanDicadangkan agar doa-doa berikut diucapkan pada hari peperiksaan, iaitu sebelum dan semasa peperiksaan berlangsung:

1. Ketika memasuki dewan peperiksaan:

وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا

Maksudnya: “Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”

2. Ketika menerima kertas soalan:

قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ           عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِ.

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”

3. Ketika sukar menjawab:

       ياَ حَيُّ يَا قَيُّوْمُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ.

Maksudnya: “Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.”

4. Atau:

اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزَنَ الصَّعْبَ إِنْ شِئْتَ سَهْلاً.

Maksudnya: “Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”

5. Jika anda terlupa jawapan:

اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اجْمَعْ عَلىَ ضَالَّتِيْ مَعْلُوْمَاتِيْ.

Maksudnya: “Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku

Wednesday, 16 March 2011

Assalamualaikum...
 entry ini plak saja ja nk kongsi sikit motivasi untuk semua terutamanya kepada semua pelajar asrama smkay....
 





1. SEMUT KOMUNIKASI
Mereka yang berjaya adalah orang yang mampu membina sebuah tapak yang kukuh hasil daripada batu bata yang dilemparkan olih manusia kepadanya........

 
2. SEMUT PRIHATIN
Titik titik hujan yang membuat batu berlubang bukanlah kerana kekerasan tetapi lantas menitik secara berterusan..........
3. RENDAH HATI
Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya, cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya, dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya.    

 
4. SEMUT POSITIF
Kejayaan dalam hidup bukannya datang dari tangan tangan mahir tetapi dengan membiasakan tangan-tangan yang kurang mahir................
 

 

 
5. PRODUKTIF
Perjuangan,kegagalan,kejayaan adalah warna warni kehidupan, ketika kejayaan adalah suatuyang dicari cari, perjuangan mempunyai keseronokan yang tersendiri, maka kegagalan pula bukanlah tidak berfaedah sama sekali..........
6. SEMUT KREATIF
Pemain golf profesional lebih banyak melakukan kesilapan daripada seseorang yang tidak pernah memegang kayu golf.........




7. SEMUT KOMITMEN
Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi yang ada dalam diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri.................




 
8. SEMUT INITIATIF
Setiap orang harus mempunyai keazaman yang kuat untuk mencapai matlamat sehingga mampu mengenepikan kegagalan dalam usaha kearah matlamat tersebut.............

 


 
9. SEMUT DISIPLIN
Kegagalan tidak bermakna bahawa anda tidak berusaha bersungguh-sungguh tetapi kegagalan hanya bermakna anda mengambil masa yang lebih lama...............

10. SEMUT KERJASAMA
RAKAN-RAKAN KU
Kehidupan ini bukanlah hanya memperolehi dan memiliki sesuatu tetapi apa yang penting adalah kewujudan diri sendiri dan apa yang kita akan jadi AKHIRNYA...........

                                           

Jamuan Makan Beradab 2011...


Assalamualaikummm... okey kali ini entry untuk blog ni nak cerita ckit pasal kami punya aktiviti... heem yang t'baru asrama SMKAY anjurkan makan beradab... senang crita malm ni kira semua student kena mkan formal btul2 la.... "makan beradab ' ni jgn salah faham pulak yer... jgn fikir kami time makan sblum nii tak bradab..huhuh... sebenarnya malam nii nak improve kami punya skill makan kat majlis formal2 la....
tarikh yg dipilih... 28 Februari 2011.... program nii start lbih kurang 8:30 malam...
 lpas smbhyang maghrib laa maksudnya..
 jemputan khas kmi bawa.. Pengarah Pelajaran Negeri Kedah  lagii... (Tn. Hj. Abdullah b. Saad b.c.k.)... hebat2...
opps.. sblum t'lupa... program ini juga bawah kerjasama pihak sekolah...... tapi yg penting.. alhamdulillah program ini berjalan dengan lancar.... syukur........


video



tapi sebenarnyalah... pada dasarnyakan.. progra ini adalah bertujuan untuk mengeratkan hubungan silaturrahim antara students smkay dgan semua kakitangan sekolah....
bagi kami 'ukhwah is the best'........
         'ukhwah fillah abadan abada;

Monday, 14 March 2011

Penggunaan Shortform lafaz ASSALAMU'ALAIKUM.. Bolehka tak Boleh ekk nak guna???? (",)

okay.... ambil ilmu entry ini yerk.....

Penggunaan Shortform lafaz ASSALAMU'ALAIKUM.. Bolehka tak Boleh ekk nak guna???? (",)





Alhamdulillah… Alhamdulillah… Alhamdulillah.. Dengan rahmat dan kasihsayangNYA kita masih diberi nafas bersama nur iman juga islam untuk terus mengabdikan diri kepadaNYA. InsyaALLAH…

Sahabat… Entri kali nie ...heemm.... tertarik dengan isu yang agak hangat  dipersoalkan walaupun sudah lama ianya dibahaskan iaitu mengenai Istilah singkatan lafaz SALAM yang kita gunakan seharian amnya dan khususnya dalam bentuk penulisan ketika ber”sms”, ym, fb dan sebagainya. 

Hurmm, semalam pun, masa tengah online kat fb, seorang sahabiyah persoalkan lagi tentang istilah “SALAM” boleh digunakan ataupun tidak. Isyy tak boleh jadi nie,kena cari pasal nie, kena tahu kerana ini ilmu dan kita dapat istifadahkan bersama.
Maka terjumpalah, satu artikel yang telah ditulis dan disebarkan secara meluas di dalam laman sosial Facebook yang bertajuk: 

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN “SALAM” & “A’KUM”? Apakah maksud disebaliknya???

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah: “Salam (selamat tinggal)”. Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk).
(Surah Az-Zukhruf, ayat : 89)

Baik gunakan - ASSALAMU’ALAIKUM or ASSALAMU’ALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.. Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fM). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah SAW. Antara yang dibincangkannya ialah tentang BAB CARA MEMBERI SALAM.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamu’alaikum” dan menjawab salam dari para sahabat Baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam Warahmatulallahhi Wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan; Beri salam dengan ucapan - “Assalamu’alaikum” dan Jawab salam - “Waalaikumussalam Warahmatulallahi Wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.
Jawab salam yang betul ialah ; “WA’ALAI KUMUS SALAM” dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ; “WA’ALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada si fulan / si fulanah ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat si fulan / si fulanah ye”. Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti “Ko tolong kirim salam maut kat dia yer”. Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamu’alaikum” dengan “A’kum” dalam SMS atau apa sekalipun melalui tulisan. Jika perkataan “Assalamu’alaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As-Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamu’alaikum”.

Sesamalah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna short form “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi kepada orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG’ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT’.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As-Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamu’alaikum“.

- Jangan guna “Bye” kerana “Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”


- Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

- Jangan guna “Semekom” kerana “Semekom” bermaksud “Celaka Kamu.” Gunakan perkataan “As-Salam” sebagai singkatan bagi “Assalammualaikum.”

heem entry hbis mdah laa hampa nk bca... points pnting dh siap highlight lag... jgn kta pnat nk bca plak.... fuhhhhh......


barisan kepimpinan pegawas...2010/2011

Add caption

Add caption
Add caption

Add caption

Add caption


Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption



'YAKIN BOLEH'
INSYAALLAH...........


Add caption