I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, 14 March 2011

Penggunaan Shortform lafaz ASSALAMU'ALAIKUM.. Bolehka tak Boleh ekk nak guna???? (",)

okay.... ambil ilmu entry ini yerk.....

Penggunaan Shortform lafaz ASSALAMU'ALAIKUM.. Bolehka tak Boleh ekk nak guna???? (",)

Alhamdulillah… Alhamdulillah… Alhamdulillah.. Dengan rahmat dan kasihsayangNYA kita masih diberi nafas bersama nur iman juga islam untuk terus mengabdikan diri kepadaNYA. InsyaALLAH…

Sahabat… Entri kali nie ...heemm.... tertarik dengan isu yang agak hangat  dipersoalkan walaupun sudah lama ianya dibahaskan iaitu mengenai Istilah singkatan lafaz SALAM yang kita gunakan seharian amnya dan khususnya dalam bentuk penulisan ketika ber”sms”, ym, fb dan sebagainya. 

Hurmm, semalam pun, masa tengah online kat fb, seorang sahabiyah persoalkan lagi tentang istilah “SALAM” boleh digunakan ataupun tidak. Isyy tak boleh jadi nie,kena cari pasal nie, kena tahu kerana ini ilmu dan kita dapat istifadahkan bersama.
Maka terjumpalah, satu artikel yang telah ditulis dan disebarkan secara meluas di dalam laman sosial Facebook yang bertajuk: 

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN “SALAM” & “A’KUM”? Apakah maksud disebaliknya???

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah: “Salam (selamat tinggal)”. Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk).
(Surah Az-Zukhruf, ayat : 89)

Baik gunakan - ASSALAMU’ALAIKUM or ASSALAMU’ALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.. Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fM). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah SAW. Antara yang dibincangkannya ialah tentang BAB CARA MEMBERI SALAM.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamu’alaikum” dan menjawab salam dari para sahabat Baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam Warahmatulallahhi Wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan; Beri salam dengan ucapan - “Assalamu’alaikum” dan Jawab salam - “Waalaikumussalam Warahmatulallahi Wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.
Jawab salam yang betul ialah ; “WA’ALAI KUMUS SALAM” dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ; “WA’ALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada si fulan / si fulanah ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat si fulan / si fulanah ye”. Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti “Ko tolong kirim salam maut kat dia yer”. Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamu’alaikum” dengan “A’kum” dalam SMS atau apa sekalipun melalui tulisan. Jika perkataan “Assalamu’alaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As-Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamu’alaikum”.

Sesamalah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna short form “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi kepada orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG’ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT’.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As-Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamu’alaikum“.

- Jangan guna “Bye” kerana “Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”


- Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

- Jangan guna “Semekom” kerana “Semekom” bermaksud “Celaka Kamu.” Gunakan perkataan “As-Salam” sebagai singkatan bagi “Assalammualaikum.”

heem entry hbis mdah laa hampa nk bca... points pnting dh siap highlight lag... jgn kta pnat nk bca plak.... fuhhhhh......


No comments:

Post a Comment